În 1990, la două luni după Revoluție, a venit în România preotul Gh. Calciu-Dumitreasa, cel care a stat 21 de ani în închisorile comuniste înainte de a pleca în exil în SUA. La București, preotul Calciu s-a întâlnit cu mulți dintre discipolii săi printre care și părintele Grecu.

“Atunci l-am întâlnit pe fostul meu elev de la Seminarul Teologic din București. Acum preotul Sorin Grecu și pe alți dicipoli ai mei, care stătuseră lângă mine în timpul persecuției, suferiseră teroarea securității și a administrației bisericești, dar nu cedaseră, ci mereu și-au afirmat atașamentul la ideile mele de credință, libertate și demnitate creștină și națională. Părintele Sorin Grecu m-a însoțit peste tot pe toată perioada celor cinci zile și m-a apărat, prin simpla lui prezență de atacurile eventuale ale agenților securități”, a scris parintele Calciu într-una din cărțile sale.

După vizita părintelui Calciu, care sesizase încă prezența în București a simbolurilor comuniste la două luni de la Revoluția din decembrie 1989, respectiv statuia lui Lenin și statuia liderului comunist român, Petru Groza, preotul Sorin Grecu a trecut la fapte.

Acesta a cerut Primăriei București să treacă la demolarea celor două simboluri comuniste. Cum autoritățile locale nu se mișcau, preotul Sorin Grecu a luat inițiativa. Astfel, el a intrat în greva foamei în fața statuii lui Lenin amenințând că nu va renunțala grevă până ce statuia nu va fi dată jos. “Era la începutul lunii martie 1990.

Greva Foamei

Pe 2 martie am intrat în greva foamei pe care am anunțat-o prin niște manifeste, am scris și pe statuie… În fine, nu era ca acum, nu știam că trebuia să anunț ambulanța, să am parte de asistență medicală pe toată perioada și nici nu știam că la greva foamei nu înseamnă că nu poți să bei apă.

Eu nu am mâncat, dar nici apă nu am băut timp de 4 zile. În cele din urmă, cu ajutorul lui Dumnezeu am reușit să adunăm câțiva revoluționari inimoși, printre care și macaragiul Gheorghe Gavrilescu. Acesta a venit și a demolat statuia lui Lenin. Din păcate, la puțină vreme acesta s-a sinucis, nemulțumit de felul în care se derulau lucrurile în România, dar asta e altă poveste!”, spune preotul Sorin Grecu.

Gigi-Macaragiul-il-da-jos-pe-Lenin-in-Bucharest-3-martie-1

În scrierile sale preotul Gh. Calciu Dumitreasa referindu-se la acest episod menționează: “Așa a biruit preotul Grecu prin post și rugăciune pe diavolul crimei și susținătorii lui oficiali. Entuziasmată, mulțimea a cerut muncitorilor să meargă la statuia lui Petru Groza s-o doboare, lucru pe care părintele Sorin Grecu îl ceruse cu insistență, ca și pentru statuia lui Lenin.

Și această statuie a fost doborâtă. Mărturisesc cinstit că am fost înfiorat de un dublu sentiment, pe de o parte, spaima că prin cuvintele mele pusesem oarecum în pericol viața unui om, pentru că, fară intervenția divină care schimbase cursul plănuit de neocomuniștii de la conducerea țării, părintele Grecu ar fi putut să se îmbolnăvească și să moară.

Pe de altă parte m-am simțit mândru că unul din foștii mei discipoli a mers pe drumul curajului de a lupta împotriva slujitorilor Satanei fără a se teme pentru viața lui și, în plus deoarece cuvintele mele, rostite fără o intenție specială, prinseseră rădăcini și rodiseră decizia fostului meu discipol”, scrie părintele Gh. Calciu în cartea sa “Mărturisitorul Prigonit”.

După demolarea statuii lui Lenin a venit rândul și statuii lui Petru Groza.

Written by admin